Russerne kommer

Norge møter Russland i to landskamper i Fjellhallen i helga

Foto: www.fhr.ru

Tekst: Tor Even Duklæt

Etter vel overstått U16-turnering braker det løs igjen i helga. Da kommer nemlig det russiske hockeylandslaget med sine 27 VM-gull og 8 OL-gull på besøk for å møte Norge før VM i Danmark om drøye tre uker. Kampene i helga går lørdag 18:10 og søndag 15:00, og det norske laget er som følger:

Målvakter
Klubb Alder
Lars Haugen Färjestad (SWE) 31
Henrik Haukeland Timrå (SWE) 23
Henrik Holm Stavanger 27
   
Backer
 
Alexander Bonsaksen Iserlohn (GER) 31
Stefan Espeland Vålerenga 29
Jonas Holøs Fribourg (SUI) 30
Johannes Johannesen Stavanger 21
Christian Kåsastul Frisk Asker 21
Erlend Lesund Mora (SWE) 23
Villiam Strøm Stavanger 27
Dennis Sveum Stavanger 31
Kristian Østby Sparta Sarpsborg 22
   
Løpere
 
Anders Bastiansen Frisk Asker 37
Kristian Forsberg Stavanger 31
Michael Haga Mora (SWE) 26
Ludvig Hoff North Dakota (USA) 21
Tommy Kristiansen Sparta Sarpsborg 28
Tobias Lindström Vålerenga 29
Ken André Olimb Linköping (SWE) 29
Mathis Olimb Linköping (SWE) 32
Mats Rosseli Olsen Frölunda (SWE) 26
Thomas Valkvæ Olsen Södertälje (SWE) 24
Niklas Roest Sparta Sarpsborg 31
Martin Røymark Modo (SWE) 31
Eirik Salsten Stavanger 23
Mathias Trettenes Stavanger 24

 

Det er mye kvalitet i det norske laget, vi kan jo starte med å nevne den norske svensken Tobias Lindström. Han endret statsborgerskap i januar, og ble tatt ut i troppen i mars. Grunnen til nasjonsbyttet er i følge Lindström ønsket om landslagshockey, at han bor i landet og at han har en lang kontrakt med Vålerenga. Assisterende kaptein Lindström ble toppscorer i årets GET-liga med 28 scoringer, han hadde også 33 assist på sine 44 kamper.

Ellers i det norske laget finner vi også forsvarsspilleren Johannes Johannesen, rookie of the year og serievinner i norsk liga 2015/2016. Johannesen er bare 21 år, men har allerede spilt i Allsvenskan, GET-ligaen og SHL. Nå er han tilbake i Stavanger Oilers, og var yngstemann på OL-laget i Sør-Korea tidligere i år. Ellers har vi KHL-erfaring i det norske laget også, både Mathis Olimb og Jonas Holøs har vært i den eurasiske kontinentale ligaen med henholdsvis Jokerit og Lokomotiv Yaroslavl. Keeper Lars Haugen har også spilt flere år i Dynamo Minsk.

Norsk jubel. Foto: Foto Norden AS

Det endelige russiske laget er ikke så lett å finne ut av, men de har uansett mange veldig gode spillere å velge i. De russerne som spiller i NHL-sluttspillet vil ikke være tilgjengelige for disse kampene, men grunnet OL var det flere russiske toppspillere som signerte for hjemlige lag foran 2017/2018-sesongen. Flere av disse spilte også sluttspill for bare noen dager siden, så det er heller tvilsomt om de er med på denne turen. Hvis de mot formodning deltar kan russerne trekke fram tidligere førsterundevalg i NHL Mikhail Grigorenko med erfaring fra Buffalo Sabres og Colorado Avalanche, tidligere Tampa Bay Lightning-forsvarer Nikita Nesterov og tidligere Philadelphia Flyers forward Roman Lyubimov.

Det er også mulig at den tidligere NHL-backen Vyacheslav Voynov spiller. Voynov har 190 kamper for LA Kings fra 2011 til 2014, og spiller nå for den Gazprom-eide kjempeklubben SKA St.Petersburg i KHL i likhet med mange andre "olympiske atleter fra Russland", slik som toppscorer Ilya Kovalchuk (53 kamper, 31 mål, 32 assist) og assistmester Nikita Gusev.

Russisk jubel etter å ha vunnet OL-gull tidligere i år. Andrei Zubarev og Vasili Koshechkin. Foto: www.fhr.ru

Også superveteranen Pavel Datsyuk er en mulighet på det russiske laget i helga. Datsyuk har blitt 39 år, og har erfaringer fra et langt hockeyliv. Han fikk nesten tusen kamper i NHL, scoret 314 mål og hadde 604 assist på 14 sesonger i Detroit Redwings, der han spilte helt til 2016. Nå er han hjemme i den kontinentale ligaen, også han i SKA St.Petersburg, som enkelt vant KHL i år. I vinter har han 35 poeng på 37 kamper, og kan fortsatt hevde seg på et høyt nivå.

Ser vi bort fra sluttspill-russerne har Russland fortsatt mange å velge i. Dmitri Kagarlitsky  er for eksempel absolutt en å passe på. Han spiller for Severstal Cherepovets i den kontinentale ligaen, og har 246 poeng på 357 kamper i KHL. Han har vært fast på KHLs All Star Game hvert år siden 2012, og har to assist på to kamper mot Tyskland forrige helg.

Hvis du vil se over det mulige russiske laget kan du ta en kikk på det russiske forbundets sider her.

Uavhengig av sluttspill eller ikke er det veldig mange gode spillere i Fjellhallen i helga, så vi oppfordrer folk på det sterkeste til å ta seg en tur. Billetter kan du kjøpe her eller i kiosken i Fjellhallen.

Ordinær: 150,-

Barn 0-17 år: 60,-

Student: 100,-

Honnør: 100,-

Vi sees i Fjellhallen! Heia Norge!